Info comuna

Info primarie

Documente publice

Formulare

Servicii

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Informatii utile

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

INFO COMUNA > ISTORIE
Băneşti
In sec. trecute au existat două sate cu acest nume in jud. Dîmboviţa: Băneşti de la Ruina si Băneşti de la Răstocă, ultimul numit astfel după râul pe care se găsea. La 20 VIII 1605, Radu Vodă Serban intărea lui Lumotă al II-lea armăş si rudelor sale "să le fie satul Băneşti din Răstoacă toţi". Satul fusese al bunicului lui Lumotă incă din vremea domniei lui Radu de la Afumaţi sau Radu Palsie, deci din prima jumătate a sec XVI. Acest sat era situat in apropiere de Lunguleţu.

Satul Băneşti din comuna Sălcioara se numea din sec. trecute B. de la Ruia şi este un sat foarte vechi. El exista in vremea domniei li Vlad Călugărul (1482-1495), care a dăruit găleţile de orz şi grâu de aici m-rii Rincăciov, dupa cum se spune la 19 VII 1498.

In vremea domniei lui Neagoe Basarab, jumătate de sat "a rămas prădalica, ocină domnească" (din lipsa de moştenitori), iar cealaltă jumătate a cumpărat-o domnul Stefan Pilarul, după care intreg satul a fost dăruit mitropoliei din Târgovişte, construită la 1517.

In vremea domniei lui Radu de la Afumaţi (1522-1539) mitropolia a schimbat satul cu Radu al Mandei, primind in schimb satul Vîlsăneşti, dar la 10 IV 1571 işi recapătă satul B. de la Cristian postelnicu.

După această dată satul B a rămas in stăpânirea mitropoliei, in fondurile careia se găsesc numeroase documente relative la pricinile cu sătenii şi cu vecinii, hotarnicii etc

In numeroasele cărţi de hotărnicie rămase (1780-1798) sint amintite ca puncte de hotar : apa Ilfovului, Lacul cu zălogi, Valea Ursului, Vadul Pietros, Dîmboviţa cea veche, Drumul cel mare al Bucureştilor, drumul Bolovanilor, Drumul Sării etc.
31.05.2007

scinteiesti.infoprimarie.ro singeru.infoprimarie.ro salciile.infoprimarie.ro www.primariamaracineni.ro www.primarialeresti.ro www.primariaslanic.ro